Moestuin

In unit 3 en 4 kun je in sommige periodes naar de moestuin als je je daarvoor opgeeft. Dan moet je elke dinsdag (in unit 4) en elke donderdag (in unit 3). Maar ik ga het nu hebben over unit 4.

In unit 4 willen heel veel kinderen graag naar de moestuin. Daarom wordt er geloot. Uit elke klas worden ongeveer 2 tot 4 kinderen geloot. Dan ga je daar met een groepje van 6 tot 12 kinderen heen op de fiets. Ik ben vorig jaar zelf geweest, dus ik weet er veel van. Vanaf vorig jaar periode 5 doe je er ook onderzoek over. Ik had het toen over wat je kunt maken van de gekweekte groenten in de moestuin. Kernconcept is op maandag, dinsdag en donderdag. Op dinsdag ga je naar de moestuin, maar wat doe je dan op maandag en donderdag? Op maandag en donderdag ga je aan je kernconcept werken. Bijvoorbeeld je hebt gekozen om een dierenhotel te maken. Dan ga je op school uitzoeken hoe de dieren het liefst leven. Als je dat hebt uitgezocht dan kun je op school het dierenhotel gaan maken. Je hangt het dan op in de moestuin. Misschien stop je er wel beestjes, mos en gras in, dat kun je zelf kiezen. Natuurlijk is dat niet het enige wat je doet in de moestuin anders ben je wel heel snel klaar. Je moet ook nog een presentatie maken en in de moestuin leer je hoe je alles moet gebruiken, en dan ga je zaadjes planten en misschien ook wel oogsten. En dan is de periode eigenlijk al voorbij. Maar dan heb je wel al een aantal dingen geleerd over de natuur. Ook heb je waarschijnlijk al een aantal maaltijden van de moestuin op, ik in ieder geval wel.

Dit artikel is geschreven door Babette van der Kallen.