Macht en regels: de eerste ronde workshops in unit 1


2018-09-17

Dit schooljaar zijn we in unit 1 gestart met workshops die gekoppeld zijn aan het kernconcept waarmee we op dat moment bezig zijn. ‘Macht en Regels’ hebben we voor de kleuters vertaald in een viertal workshops. Hiervoor konden de kleuters zich inschrijven. Vervolgens gingen ze gedurende drie weken elke maandagmiddag met het gekozen onderwerp aan de slag. Binnen een kernconcept zijn er twee rondes van drie workshops rond een thema.
Het kernconcept is voor de kleuters vertaald in de volgende onderwerpen:
–  dierenmanieren : wie is de baas bij de dieren? Zijn er regels nodig voor dieren? etc.
– politie en verkeer: wat heeft een agent bij zich? Hoe ziet een agent eruit? Hoe kun je de politie bellen? Waarvoor hebben we verkeersborden nodig? Welke verkeersborden zijn er vlak bij onze school? (de kleuters maakten zelf foto’s)
– Pippi langkous: Pippi heeft haar eigen regels en ze blaakt van het zelfvertrouwen: “ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk wel dat ik het kan”. De kleuters zijn hierover gaan filosoferen en hun ideeën gaan verbeelden.
– sprookjes: in sprookjes gaat het vaak over koningen en (boze) koninginnen die machtig zijn, over de underdog die juist slim is. De kleuters hebben drie weken lang dansexpressie gehad met het thema ‘sprookjes’.

Ga terug